اینترنت اشیا چیست و چرا در افزایش بهرهوری اتوماسیون مهم است؟
اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا (The Internet of Things یا IoT) به شبکهای از دستگاههای فیزیکی، وسایل نقلیه، لوازم خانگی و سایر اشیا فیزیکی در پیرامون ما گفته میشود که دارای حسگرها، نرمافزارها، و سایر امکاناتِ جمعآوری و پردازش اطلاعات هستند. اجزای این شبکه از طریق اینترنت به یکدیگر متصل هستند و به اشتراکگذاری داده و مبادله اطلاعات میپردازند. بنابراین، رویکرد این فنآوری، ایجاد شبکه وسیعی از دستگاههای هوشمندسازیشدهیِ متصل به هم است که میتوانند دادهها را مبادله کنند و وظایف مختلف را بهطور مستقل و در تبادل با یکدیگر انجام دهند.
اینترنت اشیا و افزایش بهرهوری سیستمهای اتوماسیون
شبکه اینترنت اشیا با توانایی بالایی که در ایجاد ارتباط موثر بین اجزا و دستگاههایِ درون شبکه و تبادل اطلاعات بین آنها را دارد، میتواند نقش مهمی در طراحی و پیادهسازی فرآیندهای اتوماسیون در ابعاد صنعتی و بزرگ داشته باشد.
به این ترتیب، تمرکز اتوماسیون از تنها محدود بودن به خودکارسازی فرآیندها در یک دستگاه و یا مجموعه خاص به اعمال اتوماسیون یکپارچه بر روی شبکهای بزرگ از اجزای متنوع که دارای کارکردهای متفاوت هستند، گسترش مییابد. بنابراین، خودکارسازی فرآیندها در ابعاد گسترده شامل فرآیندهای مربوط به هر جزء، برهمکنشهای بین این اجزا و مدیریت خودکار بحرانها و خطاهای جزئی و کلی در مجموعه میشود و در نتیجه، اجزای شبکه در تعامل با یکدیگر بهرهوری بالاتری پیدا میکنند.
رویکرد اینترنت اشیا و اتوماسیون برای ایجاد شهرهای هوشمند
فرآیندهای اتوماسیون در ترکیب با فنآوریهایی مانند هوش مصنوعی (Artificial Intelligence)، یادگیری ماشین (Machine Learning) و به طور خاص شبکههای عصبی (Neural Networks) و پردازش زبان طبیعی (Natural-Language Processing) که توانایی بسیار بالایی در تجزیه و تحلیل و پردازش داده در مقیاس بزرگ دارند، ایجاد شبکههای اینترنت اشیا را بسیار آسانتر و کارآمدتر کرده است.
دستگاههای اینترنت اشیا، که بهعنوان اشیا هوشمند (smart objects) نیز شناخته میشوند، میتوانند از دستگاههای سادهای که در خانهیِ هوشمند (smart home) و ساختمان هوشمند (smart building) استفاده میشوند مانند ترموستاتهای هوشمند، تا پوشیدنیهایی مانند ساعتهای هوشمند و لباسهای مجهز به سامانه شناسایی با امواج رادیویی (Radio Frequency Identification یا RFID)، تا ماشینآلات صنعتی پیچیده و سیستمهای حملونقل متغیر باشند. چنین شبکهای، اشیا هوشمند را قادر میسازد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. ایجاد شهرهای هوشمند (smart cities) مبتنی بر فنآوریهای اینترنت اشیا یکی از باارزشترین اهداف متخصصان در سالهای اخیر بوده است که تحول بسیار بزرگی در مدیریت شهری و صنعتی و به طور کل تحول بزرگی در عصر دیجیتال محسوب میشود.